Olen jo vuosia seuraillut leposykkeitä mittareilla joita käytän harjoittelun yhteydessä. Suunto 9 on tämän hetkinen mittarini. Olen kuitenkin halunnut syventyä uneen vielä enemmän. Vanhan miehen pitää tehdä asiat paremmin. Uskon unidopingiin ja luotan sen tehokkuuteen. Eilen hain postista saamani paketin. Emfit lähetti minulle wifiin yhdistettävän kotilaitteen, joka sijoitetaan patjan alle sydämen kohdalle. Menee muutama viikko, kun luvut alkavat kertomaan minulle tarkemmin missä menen sykevälivaihtelujeni kanssa. Laitan tähän ensimmäiseen lukuun teille hieman esimerkkiä mistä on kyse:

Kaava: (kokonaisunenmäärä + REM unen pituus * 0.5 + syvän unen pituus * 1.5) – (hereilläolon pituus / 3600 * 0.5 + heräämisten lukumäärä / 15) * 8.5 = Unipisteet

Yksinkertaistettuna tämä tarkoittaa että pidempään nukut ja mitä enemmän sinulla on REM sekä syvää unta, sitä parempi unipistemääräsi on. Toisaalta jos olet isomman osan ajasta valveilla tai heräilet usein yöllä, nämä pienentävät unipistemäärääsi.

Unipistemäärä on maksimissaan 100, joka indikoi erittäin hyvää unenlaatua. Yleensä arvot 80:sta ylöspäin ovat tulkittavissa hyväksi unenlaaduksi.

Unipistemäärän laskutoimitus kyseiselle jaksolle:

  • Unenjakson pituus yhteensä+7.76
  • Tuntia REM unessa2.29 * 0.5 = +1.15
  • Tuntia syvässä unessa1.24 * 1.5 = +1.86
  • Tuntia hereillä1.11 * 0.5 = -0.55
  • Heräämisiä4 / 15 = -0.27
  • Unipisteet9.95 * 8.5 = 85

Tämä on yksi lukuisista mitattavista asioista yön aikana. Monelle selkein ja ymmärrettävin. Omat heräämiseni tulevat pyörimisen kautta ja käteni jäävät niin sanotusti jumiin. Tämä aiheuttaa puutumista ja jossain se herättää. Uusi tyynyni on onneksi rauhoittanut jo alkuunsa tilannetta. Selällään ollessa vain kuorsaamista tapahtuu helpommin. Mutta tällä mennään nyt eteenpäin. Raportoin lukemista ja kuinka laitetta tulkitaan. Jos sinua kiinnostaa tilata laite, josta maksat vain kuukausimaksun niin tässä sinulle koodi Jonne10.

Kuvan pyörä Fathom E+ 29 Ex

Kommentit ei sallittu