Tänään käsittelen taloutta valmennukseeni liittyen. Nyt ollaan liikunnan puolella ja kurkistetaan vain viittauksenomaisesti, mihin se on johtanut. Tehtävänanto ensin näkyviin, jotta kaikilla lukijoilla on tiedot mihin minun tulisi kyetä vastata.

 • Millaisista asioista valmennustoimintaan liittyvä talous koostuu toimintaympäristössäsi?
  • Mistä palkkasi tulee?
  • Mitä seura / työnantaja tekee, jotta rahat korvaukseesi / palkkaasi ovat olemassa?
  • Miten verotus palkkaasi liittyen menee?
  • Millaisia tukia seura / työnantajasi saa (tuen ei tarvitse liittyä sinun palkanmaksuusi)?
 • Kuvaa konkreettiset toimenpiteet, joilla omassa valmennusympäristössäsi huomioit toiminnan taloudellisuuden ja tuloksellisuuden.
 • Kuvaa, miten voisit kehittää toimintaympäristösi taloutta ja miten voisit ottaa huomioon taloudellisuuden toimintaympäristössäsi?

Ensimmäinen on aina pahin. Kirjanpitäjä nauraisi tässä kohtaa. Tuntiveloitukseni ei ole salaisuus. Se on 67 euroa. Mielestäni se on kohtuullinen ja verrannollinen kokemukseen sekä ammattitaitoon. En valmenna ryhmiä. Olen sitäkin tehnyt. Mielestäni siinä ei ole valmennuksen henkilökohtaisuudessa mahdollista päästä sille tasolle kuin minun mielestäni tulisi. Toki koronasta johtuen ei myöskään etänä massojen liikuttaminen houkuta. Ne on eri ihmiset ketkä sitä hymy korvissa Instassa vetävät. Mielestäni puhutaan eri asioista, mutta jätetään se asia eri keskusteluun.

Kuten tehtävän olettama kertoo, valmennusta kuvitellaan pääsääntöisesti tehtävän jonkun muun kustannuksella. Sitä ei nähdä bisneksenä. Vapaaehtoiset painavat kulukorvauksella tai ilman vuosia kausia niska limassa. Poikkeus on muutamien lajien pääsarjat näin karrikoiden. Minä myyn triathloniin liittyviä varusteita. Merkittävin tulonlähde on polkupyörien myynti tänä päivänä. Kerrassaan loistava yhteistyökumppanini, Urheiluhullu Oy on ottanut minut hoiviini.

Yksityinen elinkeinonharjoittaja maksaa veroja tulojensa mukaan. Joko ennakkoon tai sitten jälkikäteen, valinta on aina henkilökohtainen. Tulojen ollessa säännöllisiä, on helppoa arvioida maksettava verojen määrä. Jokaisella meistä tulisi olla tavoite tämänkin suhteen. Voin avata syksyllä tätä puolta hiukan lisää. Minun taloudenpidon takana on Mediatili Oy. Suosittelen jokaiselle keskittymistä omiin vahvuuksiin. Minäkin ole tradenomi, mutta en lähtisi silti kirjanpitoani hoitamaan. Vapauttaa kummasti energiaa, kun ei tarvitse murhetta kantaa taloudenpidosta. Seurata toki pitää ja käydä keskusteluita mitä voisi parantaa.

Olen omillani tukien suhteen. Korona-aikana tässä reilun vuoden aikana olen saanut 2000 euron kertaluontoisen avustuksen sekä kuukausittaista tukea Kelan kautta. Oma aloitukseni tapahtui ilman perinteistä starttirahaa, mutta koronan myötä se tuli mahdolliseksi. Kyllähän talouteni tilanne on kaikkea muuta kuin optimaalinen. Vaikka ihmisillä on säästynyt rahaa matkustamisesta kulutukseen niin minuun saakka ne eivät ole jonoksi asti kohdistuneet. Olen myös halunnut tehdä asiat huolella. En ole siis aggressiivisesti mainostanut. En ole lähtenyt vetämään projekteja joihin olisi voinut rahoitusta hakea. Muistutuksena, puhun edelleen valmentamisesta liikunnan parissa. Uskon pysyväni yksityisenä toimijana.

Valmennan kotoa käsin ja kotona. Vaikea puhua säästöstä, mutta tehokkuudesta kylläkin. Iso asuntolaina niin on syytäkin käyttää tiloja hyväksi ihan ansainta mielessä. Tuntihinnan tulee olla riittävä jo ihan itsekunnioituksen säilymisen takia. Minulla on kattava työvälineistö Podium Gym Solutions Oy:n kautta. Kelpaa vertailun valtakunnallisesti, mutta minä väitän että globaalisti myös.

Viimeiseen kysymykseen vastaaminen avaa heikkouteni. Ns. vapaa-aika jona en työskentele, valmennan mielessäni. Liikun ja kokeilen juttuja itselläni. Työllä voi siis uuvuttaa. Oman valmentajan hankinta olisi houkuttelevaa. Sitäkin olen kokeillut. Äkkiseltään tuloksien valossa se oli toimivaa. Toisaalta laaja kollegaverkosto on auttanut. Mentorini on myös verrattoman pätevä. Jo pelkkä olemassaolo helpottaa. Terveisiä vaa Kaitsulle.

Talous koostuu plussista ja miinuksista. Olen edennyt pitäen molemmat pieninä. Kasvua on koetettu tehdä myös lisäpanostuksilla. Tulokset eivät mielestäni olleet halutunkaltaisia. Kunnon kehittäminen pitkäjänteistä. Siihen samaan luotan talouden ylläpidossakin. Pitkälti kaikki henkilöityy minuun, kuinka uskottava olen maksavan asiakkaan silmissä. Uskon valmentajanammattitutkinnon kohentavan sitä. Mielestäni valmentajien itsensä tulisi panostaa arvostuksen nostamiseen. Koutsin häntää ei kukaan muu nosta. Olkaa kollegat ylpeitä itsestänne. Minä en halpuuta. Minä pyrin vakuuttamaan. Verkostoituminen on tärkeää. Valitse seurasi huolella. Kaikkien kaveri et voi olla. Linja tulee olla selvillä. Faktapohjalta vaativasti tuntosarvet herkkinä. Olkoon tuo slougani tähän hetkeen.

Halusin tällä kuvalla näyttää maailmankatsomukseni. Autenttista luontoa nykytekniikalla hyöstettynä. Me emme ole täällä yksin.

Kommentit ei sallittu