On taas aika kurkistaa peiliin. Jos et kirjaa, niin sitä ei ole tapahtunut. Tähän alle listaan vaatimukset tehtävän osalta. Näin saatte lisää selvyyttä tutkinnon vaatimuksista. Toimii mainoksena itselleni kuten myös oppilaitokselle.

 • Miten työtehtäväsi jakautuvat seurannan mukaan työaikaan (mihin oikeasti käytät aikaa; meneekö työaikasi sinne, minne sen olet ajatellut menevän)?
 • Miten voisit kehittää ja tehostaa omaa arjen valmennustyötäsi?
 • Omaa jaksamistasi ja persoonallisuutesi vaikutusta tapaasi tehdä töitä.
 • Asioita, joista saat voimavaroja, jotka auttavat sinua jaksamaan niin työssä kuin arjessa.
 • Miten voisit edistää yleisesti omaa jaksamistasi, esimerkiksi fyysisen aktiivisuuden avulla?
 • Millaisia työturvallisuusasioita sinun tulee yleisesti huomioida omassa työssäsi?
  • Palauta tätä varten tehtävänpalautukseen kaikki mahdolliset työturvallisuusdokumentit, joita omaan työhösi liittyy.

En osaa tiivistää. Voisin valmentaa vaikka hamaan tappiin. Aina nousee uusi huomioitava seikka. Kenellä on aikaa siis kuunnella. Iltapainotteiset asiakkaat haluavat nukkumaan enemmin tai myöhemmin. Ei ole varmaankaan huono asia, että tietoa riittää jaettavaksi. Onhan tämä työ itselleni eräänlainen kutsumus. En ole siis leipävalmentaja. On toki päiviä, jolloin siltä ei tunnu. Asiakkaat eivät ole minulle vain lukuja tiliotteessa. Suodattimeen jää aina hiukkasia ja toisinaan ne tulevat ihan uniin asti, jos niin onnellisesti käy että ne eivät vie yöunia. Olen tässä kehittynyt, mutta aivan varmasti myös lopetan jos työni ei aiheuta väristyksiä.

On selvää että rytmitys voisi olla selkeämpää. Nythän annan asiakkaan vapaasti valita aikataulun. Minä työskentelen kun on töitä. Yrittäjämoodi on sellainen. Talkootyöt seuroissa on valmennuksen osalta ohi tällä erää. Vapaa aikatauluttaminen on sopinut minulle ja perheelleni. Kukaan ei ole ainakaan ääneen sanonut. Osaan minä nimittäin lomat löydä kalenteriin. Totuuden nimissä se tarkoittaa, että valmennan sitten etänä.

Minulla arki ja työ siis sujuvasti sekoittuvat. Ei tätä virastojen aukioloajoilla tehtäisi. Olen yhden miehen varamiespalvelu, joka tarjoaa 24/7 valmennusta. Jo se että asian näin esitän helpottaa taakkaani. Uskon kyseisen mallin olevan pitkällä tähtäimellä tuottoisa. Palvelu ja sitä kautta asiakaskokemus nousee merkitseväksi. En sano ettenkö voisi epäonnistua sillä onhan niinkin tietysti käynyt. Silti, korostan jälleen, parhaan tietämykseni mukaan teen työni. Rehellisyys ja puhdas omatunto takaavat rauhan mielelleni. Väitän olevani rohkea ja suora. Jos joku, niin minä uskallan ottaa kuran vastaan. Myöhemmin sitten asiakas voi todeta, että olipa hyvä kun Jonne ei kaunistellut asiaa. Toki todennäköisempää on, että minua pidetään itsekeskeisenä paskiaisena, mutta vanha ovimies ei tästä säikähdä.

Vapaata on siis ja tämän johdosta pystyn sangen tavoitteellisesti itse myös harjoittelemaan. En häiriinny myöskään siitä jos joku onnistuu minut keskeyttämään. Kovien harjoitusten aikaan olen tavoittamattomissa. Kun lapset ja vaimo voivat olla läsnä, on se aina mukavampaa. Harva voi ottaa mukaan työmaalle oman perheensä. Harva voi liikkua heidän kanssaan näin paljon kuin minä. Tiedän, että edessä on nollausreissuja jolloin olen kaikkien ulottumattomissa. Nyt se onnistuu kuitenkin sangen hyvin vaikka vain laittamalla kuulokkeet korville jopa ilman musiikkia. Siitä on kyllä tullut uusi ystäväni. En ole ollut mitenkään musiikkiin päin kallellaan, mutta niin vain sekin on alkanut maistua.

Sitten tämä viides kohta, työturvallisuus ja dokumentointi. Kylmät väreet tuli viisässistä ja muista vastaavista työhistoriani ajoilta. Jokaikinen on varmaan koettu ja niitä ei tähän puljuun tule. Ilman muuta on tärkeää pitää työpaikka siistinä ja järjestyksessä. Mutta en ole esimerkiksi työturvallisuuskorttiani uusimassa uusimisen vuoksi. Hygieniapassi kuuluu samaan kastiin, silti ne opit ovat siellä. Jos tästä syystä tämän reputan niin olen ollut ehdottomasti väärässä paikassa.

Laitetaanpa vaatimuselementit myös esille

 • hyödyntää voimavarojensa ja persoonallisuutensa vaikutuksia työ- ja toimintakykynsä tukena
 • huolehtii aktiivisesti psyykkisestä ja sosiaalisesta työ- ja toimintakyvystään
 • huolehtii terveytensä kannalta riittävästä fyysisestä aktiivisuudesta
 • toimii hyvän ergonomian periaatteiden mukaisesti
 • suunnittelee ajankäyttönsä ja huolehtii riittävästä palautumisesta huomioiden erilaiset kuormittavuustekijät
 • ottaa huomioon elämäntapojensa vaikutuksen jaksamiseensa
 • hyödyntää luovuutta voimavarana
 • hyödyntää tarkoituksenmukaisesti muiden asiantuntijoiden osaamista valmennustyössä
 • rakentaa ja käyttää tarkoituksenmukaisia verkostoja valmennustyössä
 • hyödyntää monipuolisesti valmennustietoa työssään

Vastaanpa tiivistetysti itselleni, olet Jonne yrittäjä, kun kukaan ei halua olla esihenkilösi. Tie valitsi sinut. Pohdit ja piehteroit kiinnittäen huomiota rooliisi kuskina. Vielä matkustajan rooli omassa elämässäsi ei ole tullut tutuksi. Olet liikkunut liiaksikin roolien mennessä sekaisin. Lopeta se sohvalla työskentely ja panosta työpisteeseen. Aina ei tarvitse olla saatavilla. Kyllä se ymmärretään. Verkostoituminen on laajaa ja mieltäsi avartavaa. Panosta jatkossakin siihen. Perehdy jatkossa vielä paremmin asioihin. Älä tyydy vain siihen pintaraapaisuun.

fbt

Kommentit ei sallittu