Kuka testaa ja kenet? Mitä halutaan tietää ja kuinka saatavaa tietoa tulkitaan sekä käytetään? Älä mene siis sokkona testeihin. Varaudu siihen, että testi toistetaan. Yksittäisen testin lukema jäävät vain tilastoihin ilman vertailua. Tämä ei ole testaamisen idea. Tarkoituksena on seurata pureeko harjoittelu. Itse pyrkisin kerran kuussa testaamaan missä mennään. Monet käyttävät kontrolliharjoitteita tähän. Toinen puhuu testijuoksusta tai muusta vastaavasta. Pääasia, että olosuhteet vakioidaan ja lähestyminen testiin olisi samankaltainen. Itse en ole tiedemies vaan valmentaja. Minulle tärkeää on nähdä testissä kuinka valmennettavani käyttäytyy. Jos mahdollista niin joku toinen on mukana testissä ja hoitaa kirjaamisen. Mieluummin panostan tulkintaan sitten jälkikäteen, kun olen saanut keskittyä seuraamaan testin kulkua.

Yleisenä ohjeena sanoisin, kun määrittelette harjoitusvauhteja ja -tehoja testien perusteella niin vetäkää alakanttiin mieluummin kuin optimistisesti yläkanttiin. Kehittymisellä jää tilaa ja se on turvallisempaa kuin että heti kauden alussa ollaan ylärajoilla tai jopa yli. On aivan eri asia treenata 80 pinnan tehoilla kuin 90. Kokonaiskuormitus ja sitä kautta väsymyksenhallinta ovat avainasemassa. Ajatukset tulisivat olla siellä kesässä ja kisassa. Mikä se kulku siellä on tarkoituksena. Maali tulee olla vaikka numerolappua ei rintaan koskaan laitettaisikaan. Kyllä ne tavoitteet motivoivat.

Kaikki saatavat lukemat ovat henkilökohtaisia. Älä vertaa kaveriin. Usko itseesi ja luota valmentajaasi. Henkilökohtaisuus olkoon avain onnistumiselle.

Kommentit ei sallittu