Minä sain tänään diagnoosin nilkkavammaani ortopedi Ilkka Räsäseltä. Se oli kolmannen asteen vamma vasemmassa nilkkassani. Kaksi nivelsidettä meni poikki, FTA ja FC. Nuo kaksi ovat ulospäin kääntyessä ne ensimmäisenä repeävät. Lateriaaliset vammat ovat kaikkein yleisimpiä. Nyt kun tuota vääntöä oli reilusti, siteet katkesivat ja se myös kuului. Niitä ei kuitenkaan tarvitse leikata, vaan ne siteiden päät  löytävät toisensa. Uskomatonta, mutta näin se ihmiskeho vaan korjaa itse itsensä.

Nyt kuljen pari viikkoa ilmalastan kanssa. Uintia saa harrastaa ja kuntopyörää polkea. Vääntö on täysin poissuljettu. Rintauinti on kiellettyjen listalla tästä syystä. Juoksuun voi palata hiljalleen ja teippausta suositellaan. Tämän kuntouksen tahdon tehdä kunnolla ja antaa aikaa toipumiselle huolella. En näe mitään syytä kiirehtiä ja rasittaa nilkkaa enempää. Tärkeintä on mahdollisimman hyvä lopputulos.

Tieto ja diagnoosi ammattilaiselta helpotti valtaisasti. Minua ennen Ilkan pakeilla oli eräs olympiatasonurheilija. Kyllä kuntoilija silloin kokee olevansa todella hyvissä käsissä. Raportoin toipumisesta ja sen vaiheista säännöllisesti aivan kuin päiväkirjaa pitääkseni. Kyllähän koipi pirun hellä on. Linkuttamiseksi se kävely herkästi menee. Kylmä ja kuumaa on kulunut. Sille reseptillä mennään  särkylääkkeitä vältellen. Siihen kierteeseen en viitsi lähteä taas. Muutaman voi silloin tällöin ottaa, mutta tehonkin kannalta on parempi vältellä niitä.

 

Kommentit ei sallittu