Arvon lukija, tämä on juuri sinulle ja sen tarjoilee Piikkarimedia

“Kaikkeen mitä teemme, liittyy liikunta”

– Imatralaiselle Niemisen perheelle liikkuminen on hauskanpitoa, yhdessäoloa ja elämäntapa

Nelihenkiselle Niemisen perheelle liikunta on luonteva osa jokapäiväistä tekemistä. Erityisesti pyöräily, niin maastossa kuin liikkumismuotona paikasta toiseen, on imatralaisperheen yhteinen juttu. Talvella puolestaan suunnataan porukalla hiihtoladuille. 

– Kaikkeen mitä teemme, liittyy liikunta jollakin tavalla. Teemme yhdessä ja tuemme toistemme tekemistä, mutta pakottamalla ei tule mitään. Liikkuminen on meille enemmänkin hauskanpitoa, se on kaiken lähtökohta, Pekka ja Katja Nieminen toteavat.

Lapset Kasperi, 14, ja Santtu, 11, harrastavat maastopyöräilyä ja salibandyä. 

– Parasta maastopyöräilyssa on meneminen ja kova vauhti, Kasperi sanoo.

Santun lajivalikoimaan kuuluu lisäksi yleisurheilu.

– Huomasin, että kestävyys on minulla parempi kuin sprinttinopeus, joten tykkään kestävyysjuoksusta. Siinä pitää vain jatkaa, vaikka välillä tuntuisikin, että ei jaksa, hän kuvaa.

Arki sujuu suunnitellen

Vanhemmilla, Pekka ja Katja Niemisellä on myös yleisurheilutaustaa nuoruudestaan.

– Olen sellainen yleisliikkuja, nuorena tuli kokeiltua potkunyrkkeilyäkin. Nyt lajina on maasto- ja työmatkapyöräilyn ohella lentopallo ja beach volley, Katja Nieminen kertoo.

Pekka Niemisellä on takanaan myös kymmenen vuoden soutu-ura olympialuokissa. 

– Sen päälle on nyt tullut kymmenen vuoden ura myös pyöräilyä, hän kertoo.

Isä ja pojat myös kilpailevat lajeissaan, joten arki vaatii suunnitelmallisuutta. Kisamatkoihin yhdistetään monesti myös muuta tekemistä, kuten telttailua tai vaikka huvipuistoreissu.

– Oikeastaan puhuimme tästä jo ennen kuin meillä oli lapsiakaan, että miten arki järjestetään niin, että se ei ole kuormittavaa kummallekaan ja molemmat pääsevät harrastamaan itselle tärkeitä juttuja. Aamuvirkkuna Pekka treenaa usein heti herättyään, joten se ei ole perheen yhteisestä ajasta pois. Toisaalta vanhempien päivätyöt mahdollistavat sen, että illat ja viikonloput ovat vapaat, Katja Nieminen kuvaa.

– Masters-sarjan kilpailut ovat usein samoissa tapahtumissa kuin nuortenkin, mikä vähentää matkustamista, Pekka Nieminen sanoo.

Oma motivaatio on kaiken perusta

Niemisten puheessa toistuu ilmaisu “sisäinen palo”. Liikunta, kuten mikä tahansa muukin asia, lähtee aina ihmisen omasta halusta ja motivaatiosta. Ulkoinen pakko tai kannuste ei johda mihinkään, mutta esimerkillä on heidän mukaansa merkitystä.

– Haluamme opettaa pojille, että autolle on vaihtoehto, ja koulu- ja treenimatkat voi hyvin kulkea pyörällä. Emme me silti autovastaisia ole, ja esimerkiksi asiointimatkat hoidetaan autolla, kun se on järkevää, vanhemmat sanovat.

Kilpaurheiluun kannustetaan, mutta vanhemmat korostavat, että urheilumenestys ei koskaan mene koulutyön ohi. Eri lajit myös tukevat toisiaan, eikä kokonaisrasitusta saa tulla liikaa.

– Ei kaikkien tarvitse olla kilpaurheilijoita, liikkuvia ihmisiä voi olla muutenkin. Jos lapset eivät myöhemmin halua kilpailla, on heille kuitenkin annettu se mahdollisuus. Lapsuuden kisakokemukset tukevat kuitenkin varmasti myös opinto- ja työuraa.

Liikkumattomuus on Suomessakin ongelma yhteiskunnallisella tasolla. Katja ja Pekka Nieminen eivät omien sanojensa mukaan ole pohtineet asiaa laajemmin, vaan pyrkineet ratkaisemaan asiaa omalta kohdaltaan heille parhaiten sopivalla tavalla.

Koulun he toivovat mahdollistavan lapsille arkiliikuntaa, sillä “sen ympärillä pyörii kaikki”.

– Kyllähän koulumatkakulkeminen on tärkeä mahdollisuus liikuntaan, ja siksi kevyenliikenteen väylien tulisi olla turvallisia. Samoin välituntien tulisi olla virikkeellisiä. Sen päälle tulee sitten lajiharjoittelu.”

Kommentit ei sallittu